Beta-karoten

Har just testat insatsen för att kunna ångkoka i en vanlig kastrull. Köpte det på IKEA igår, funkade jättebra! =) Kokade morötter. MEN hur kan vattnet under morötterna anta en ljust gul färg egentligen??? Det är ju beta-karoten i morötterna som gör att de får sin orangea färg. Och detta tack vare de konjugerande bindningarna i beta-karotenet som morötterna innehåller. Men hur kommer beta-karotenet ut i vattnet??? En lång lång kolkedja med en ringstruktur i vardera ände bör ju inte vara vattenlöslig. Är det alla dubbelbindningar som gör att det kan uppstå vätebindningar till vattnet?? Hur hänger detta ihop? Har jag missat nåt? Eller glömt nåt?? Tänker jag för mycket i pluggtermer? Ska jag bli livsmedelskemist?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0